Whisky & Whiskey
Hoe het was en hoe het is geworden Hoe het was en hoe het is geworden
Nog even een afzakkertje
Toekomstig 2e proeflokaal ?
De Whiskysite
Schotse malt whisky club uitgedaagd tot Single Grain, Blend en Iers!

Nosing & Tasting bij Whisky & Whiskey, 9 mei 2010

Toen wij jaren geleden onze whisky club oprichtten besloten we om ons Lucky Seven ( L7 ) te noemen. Seven omdat we met zijn zevenen zijn. En waarom Lucky? Vandaag was zo'n dag dat " Lucky " weer eens bleek! We waren genodigd door Hans Visser van Whisky & Whiskey voor een nosing & tasting  die hij speciaal voor de Lucky7 organiseerde op de bovenverdieping van zijn mooie Whisk(e)y winkel in de Vriesestraat  in Dordrecht.
Naast fraaie whisky's zou Hans zorgen voor heerlijke versnaperingen van restaurant Amuse. Natuurlijk waren onze verwachtingen hoog gespannen: een ieder die Whisky & Whiskey wel eens bezocht heeft weet wat een fantastische producten Hans daar verkoopt. Desalniettemin werden we verrast door de zeer mooie selectie die voor ons was klaargezet!
Het begon al meteen goed met Scott's Selection North British 1974 Single Grain whisky ( gebotteld in 2005; cask strength, 43,6% ). Single grain voor een whiskyclub die louter en alleen Malt whisky drinkt?? Inderdaad en we vonden het heerlijk! Een mooie lichte whisky, zeer geschikt om mee te beginnen. Boter en chocola in de geur en een tikje aceton. Ook in de smaak komt de boter terug en de afdronk bleek een tikje bitter, met een zeer lange finish.

Daarna snel over naar Dutch Rye whisky van Zuidam (distilled january 2005, bottled february 2010; 40%): een zoete bourbon geur met heel veel zuurtjes, een beetje het zuur van augurk en ook geur van peer. De smaak bleek vettig, daarnaast een duidelijke alcoholsmaak. Het totaal smaakpalet was niet complex. Naar ons oordeel vooral geschikt voor de liefhebbers van Jack Daniels.

Ons derde proefmonster was Cragganmore distillery edition 1997; double matured (bottled 2009; 40%). Een oude bekende natuurlijk, maar wel een onvervalste topper met een grote complexiteit in smaak. Bij deze whisky werd een amuse van restaurant Amuse geserveerd, Livarham ( scharrelvarken uit Limburg ) met piccalilly. Heerlijk zacht van textuur en zout van smaak. Na de amuse smaakte de Cragganmore anders, vooral zoeter.
Vervolgens stond de Macallan 10yr (40%) voor ons klaar. Niet de fine oak, maar de oude vertrouwde variant op sherry casks gelagerde versie. Zojuist in een nieuwe release op de markt gebracht (en nog goedkoop ook!).  Als liefhebbers van de originele versie bevalt ons de smaak van sherry en hout en de droge, ietwat bittere, nasmaak nog steeds aanzienlijk beter dan de fine oak versie. Toch meenden we dat de finish iets korter is dan de flessen die op de markt waren vóór de komst van de fine oak.

Het vijfde proefmonster bleek een enorme verrassing. Het voorzetten van Single Grain aan een Schotse malt whisky club ging Hans blijkbaar niet ver genoeg en dus ging hij nu een stap verder met het presenteren van een Ierse Jameson Whiskey. Maar wat voor één! Rarest vintage reserve 2007 (non chill filtered; 46%) bleek een regelrechte top whiskey te zijn! Een zoete geur en een superzachte smaak met een enorme complexiteit: veel fruit, sinaasappel(-schillen), pruim en meloen, maar ook tonen van lijm. Een kanjer van een whisky, die uiteraard ook een stevige prijs kent.  Maar je leeft maar één keer, dus ......

Ook bij de volgende dram daagt Hans ons uit door een blend te schenken: 30 jaar oude Black Bull (50%), gelagerd op sherry oak casks en ook deze keer moeten we erkennen dat whisky die geen malt is toch een goddelijke drank kan zijn. In dit geval zelfs voor een zeer acceptabele prijs. €99 is niet niks, maar voor een 30 jaar oude whisky een hele goede prijs. De erbij geserveerde rundertartaar met noten, truffelcrème en parmezaan combineert er overigens prima mee.

Op naar het 7e proefmonster. Gezien de getalsmatige samenhang met de naam van onze club (L7) moet dit ook een goede worden. De Glenglassaugh van Signatory is dat zeker. Deze highlander is 30 jaar oud (distilled 1976; bottled 2007; 45,3%) en Hans combineert hem met een heerlijke tonijntartaar met mierikswortel.
De opbouw van de Nosing &Tasting is prima. Het wordt tijd voor wat zwaarder werk uit Islay: een 11 yr old cask strength Ardbeg van Chieftains (distilled june 1998, bottled March 2010; 50%). Een hele fijne complexiteit zoals altijd bij Ardbeg, met in dit geval een heel duidelijke zoethout smaak.
We onderbreken voor een stoofpot, mals rundvlees met aardappelpuree en jus. Heerlijk van smaak en goed om wat alcohol af te breken voor we verder gaan. Bovendien goed om iedereen weer even stil te krijgen, want de verhalen worden alsmaar sterker.

We blijven op Islay, we stappen over op de Lagavulin distillery edition PX uit 1993 (bottled 2009). Elke Lagavulin is heerlijk, maar deze DE is nog fraaier.
Onze N&T formulieren bieden ruimte voor het noteren voor 8 proefmonsters, maar dit blijkt te weinig te zijn want we komen nu echt op dreef. Ons volgende proefmonster gaan we blind proeven. Raden maar dus! Verschillende kenmerken worden genoemd: Peperig, stevige whisky, rokerig. Talisker? Clynelish? Niemand die het raadt. Het blijkt een Glenfarclas van Scott's te zijn, 40yr old! (distilled 1965, bottled 2005; 48.5%). Geen enkel L7 lid had de zo kenmerkende Glenfarclas smaak herkend. Omdat de smaak zo afweek of omdat het onze 10e dram was? Wie zal het zeggen....

" Tot slot " trekt Hans nog een Convalmore van Scott's open. Al weer zo'n oudje van maar liefst 32 jaar (distilled 1975, bottled 2007; 46%). Een zeer fruitige smaak, maar ook bitter en duidelijk rubber in de smaak. Als echte afsluiting besluit Hans hier dan nog maar een andere Convalmore achter aan te zetten (distilled 1975, bottled 2004), net wat jonger dan de vorige, met een hoger alcohol percentage (49.3%). De smaak blijkt totaal anders te zijn. In 1e instantie heel fris, daarna zwaarder en dropachtig. Het rubber is minder aanwezig, maar valt nog wel waar te nemen in de smaak.

Na 12 drams is het meer dan mooi geweest. Als we nu niet stoppen weten we morgen niet meer dat we naast mooie Schotse malts hebben gesnoept van geweldige single grain, blend en Ierse Whiskey!

De Lucky7 dankt Hans Visser voor deze mooie experience.