Whisky & Whiskey

Het is allemaal begonnen met een whiskyproeverij met Ierse live-muziek in de Kijck over den Dijck, eind 2007. De ongeveer honderd bezoekers waren er zeer lovend over. Daarna heb ik mijn whiskyassortiment steeds verder uitgebreid, totdat ik ruimte tekort kwam. In het pand aan de Vriesestraat 132 in Dordrecht hebben we nu een prachtige speciaalzaak ingericht waar iedere vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur de meest uiteenlopende whisky’s te krijgen zijn. Alleen al die aanblik van de flessen is prachtig. Dit staat allemaal te lezen op de site van Whisky & Whiskey. Maar ik wilde dit wel eens op mijn gemak zelf gaan bekijken.
Om iets wat minder leuk is te combineren met iets wat wel erg leuk is ben ik na een tandarts bezoek eens gaan kijken in de Vriesestraat, en ik keek mijn ogen uit. In het kleine maar ozo mooie monumentale pandje staat een schitterend assortiment top whisky's uitgesorteerd. Alles uitgestald in mooie kasten zoals je op de foto's kan zien. De beste ottelingen van alle top distilleerderijen hebben hier een plaatsje op de planken gevonden. Hier vindt u niet alleen de doorsnee Ardbeg, Glenfarclas, Bowmore of noem maar op eigenlijk, hier staan echt speciaaltjes. De snoepwinkel voor de whisky genieter. Bij eigenaar Hans Visser zie je de ogen twinkelen als hij het over " zijn  kindjes " heeft. Over enthousiasme gesproken, Hans heeft het. De liefde voor whisky kan je hier in de winkel voelen. Hans vertelde me dat de winkel binnenkort ( 21 november) officieel  geopend wordt door schrijver Hans Offringa. Verderop meer over de opening.
Hans organiseert ook proeverijen, en proeverijen op maat, als je met je whiskyclub, vrienden of met het bedrijf eens een speciale proeverij wilt bijwonen kan je contact opnemen met Hans en kan je je wensen aan hem kenbaar maken. Hij organiseert ook whiskymiddagen waar je een klein entree bedrag betaald en dan de meeste whisky's zonder bijbetaling kan Nosen & Tasten. Op 8 november 2009 heeft er weer zo'n whisky event plaatsgevonden. Het event werd gehouden in de Molen Kijck over den Dijck aan de Noordendijk in Dordrecht. Onze whiskyclub had zich om half een bij Ronald verzameld en om kwart voor een reden we naar de Molen, onderweg nog even George opgepikt en om 5 voor een stonden we voor de molen waar al enkele mensen ongeduldig stonden te wezen. Om een uur gingen de deuren open en konden we naar binnen, en maakten we kennis met het knusse interieur van de molen. Het event was verdeeld over twee verdiepingen en we gingen maar meteen naar boven. Boven vonden we de stands van Springbank en Bruichladdich en de stand van Bowmore waar ook de malts van de distilleerderijen van The Dalmore, Auchentoshan en de Japanse malts Hibiki, Hakushu en Yamazaki geschonken werden. We starten onze tour bij de stand van Springbank en daar hadden we o.a. de Longrow C.V. en de 14 jaar oude Longrow in ons glas laten schenken.
The Scott's Selection
Nog meer The Scott's Selection
Hierboven een gedeelte van de Scott's Selection, een ruime selectie van deze bottelingen is op voorraad. Hieronder ook nog afbeeldingen van de Flora & Fauna en Auld Distillers Collection.
Flora & Fauna
Auld Distillers Collection
The Beauty's
Duncan Taylor
More Beauty's
Lochside 1966 40 jaar
Macallan 1965 Carn Mor + Olielamp
The Rosebank 25y
Zoals je kon lezen bij de foto rechtsboven heeft Whisky & Whiskey ook zijn eigen botteling, en niet de minste. Het is een Old Pulteney, geselecteerd als mooiste van tien vaten whisky. Old Pulteney 17y, Cask no. 3643, Refill Sherry Butt, gelimiteerde oplage van 433 flessen, 56,7%.
Verder kan je ook malts vinden die niet uit Schotland komen, vandaar de e in het tweede gedeelte van Whisky & Whiskey. Malts uit o.a. India, Noorwegen, Duitslands en natuurlijk Ierland staan allemaal op de plank.
Hard to Find
Bowmore's
Ardbeg Family
Also Hard to Find
The big One
De Kast
Hans en zijn kids
Toekomstig Proeflokaal ?
Toekomstig Proeflokaal ?
Whisky & Wiskey
Vriesestraat 132
3311 NS Dordrecht

Telefoon winkel +31 (0)78 631 68 18
Mobiel +31 (0)6 51 60 17 15
E-mail: info@whiskyenwhiskey.nl

De was winkel is geopend op vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Buiten deze tijden kan je even bellen en een afspraak maken met Hans.
Verder kan je ook terecht in de Vriesestraat 63 - 65 voor nog enkele honderden Single Malts, deze winkel heeft de volgende openingstijden.
ma
12.00 - 17.30
di
09.00 - 17.30
wo
09.00 - 17.30
do
09.00 - 21.00
vr
09.00 - 17.30
za
09.00 - 17.00
zo
12.00 - 17.00


Klik op de plattegrond voor vergroting.

In 2005 hadden we de Springbank distilleerderij bezocht en toen ook de Glen Gyle distilleeerderij bezocht, die hadden net hun eerste batch spirit gemaakt en vandaag kregen we dus bij de stand van Springbank de Kilkerran te drinken. Springbank en Glen Gyle zijn van dezelfde eigenaar voor degene die dat nog niet wisten, en de malt van Glen Gyle is Kilkerran genoemd. Voor een 5 jarige malt was deze whisky heel erg goed en dat gaat wat beloven als deze de leeftijd van 10 jaar heeft, maarja dat kan je wel aan de mannen van Springbank overlaten. Wat voor mij de grootste verrassing van de middag was, was de cask strenght uitvoering van de nieuwe Port Askaig botteling van de Caol Ila distilleerderij. Er viel dus veel leuks te proeven voor zowel de beginnende als de wat gevorderde whiskydrinker, voor wie wat meer speciale whisky's wilde drinken was er de stand van Scott's Selection waar je met wat bijbetaling erg mooie malts kon proberen. Tijdens het event werd er ook nog een hapje rondgebracht en die zagen er niet alleen erg lekker uit, ze waren het ook, en bij de muziek van de 2 Schotse muzikanten was de sfeer dus heel erg leuk. Al met al heeft onze whiskyclub zich er prima vermaakt, zeker Frits want die ging nog met een fles Springbank naar huis die hij met de loterij won. Je kon dus tijdens het event ook nog lootjes kopen en werden er diverse flessen whisky verloot en een Nosing & Tasting voor 4 personen. De hoofdprijs was een fles Jameson 1780 Vintage, een fles van enkele honderden Euro's die helaas niet door iemand van onze club gewonnen werd. Rond dit verhaaltje kan je enkele foto's zien van het whisky event wat het bezoeken meer dan waard was. Kleinschalig, goedkoop en voor ieder wat wils. Een geslaagd event dus.
Kijck over den Dijck
De Port Askaig schenker
From the balcony
One Lucky .........
De Hoofdprijs ......
...... en de winnaar
Zaterdag 21 november 2009, de Officiële Opening door Hans Offringa.

Eindelijk is het voor Hans Visser zover, zijn Whisky & Whiskey gaat vandaag geopend worden, de winkel was al een tijdje open maar bij een winkel met zo'n assortiment mag een echte opening niet ontbreken. Voor de gelegenheid was er buiten een grote tent opgezet waar je een hapje en een sapje kon nuttigen. Tijdens de gehele opening was het gezellig druk en het geluid van een doedelzakspeler zorgt er natuurlijk ook voor dat mensen even komen kijken wat er " aan de hand " is, de winkel is de hele middag gevuld met bezoekers.
Schrijver Hans Offringa en zijn vrouw Becky ook bekend als The Whisky Couple waren aanwezig en Hans ging de officiële opening doen. Hans had vroeger in Dordrecht gewoond en vertelde tijdens zijn openings speech dat hij vroeger als klein kind op de Weeskinderendijk gespeeld had en een hele goede band met Dordrecht heeft. Hij heeft hier ook nog familie wonen. Toen Hans Visser hem dus vroeg of hij de opening wilde verrichten kon en wilde hij geen nee zeggen. Er was voor de opening voor een speciale botteling gezorgd. Hans Visser had in Schotland een mooi vat laten bottelen en tijdens de opening werd deze botteling onthuld. Gelukkig onthuld want om zo'n mooie malt tegen de pui kapot te gooien zou te ver gaan. Er was dus gekozen voor onhullen en de geheime botteling lag onder een mooie Tartan. Hans & Hans openen Whisky & Whiskey door de Tartan weg te trekken en toen zag de speciale botteling het levenslicht, wil je weten welke malt er tevoorschijn kwam, ga dan met je muis op onderstaande foto staan.
Whisky & Whiskey tijdens de openingsdag
The Real Scot
Opening Shoppen
In Sight & Sound
Hans Offringa tijdens de Opening Speech
Hans Visser krijgt de felicitaties van Becky
Hans weet hoe het moet, Chocolade is altijd goed
En dan moet hij gekeurd worden....
Brand Ambassador Tony van Rooijen
Glenfiddich 50 jaar
Toen het plechtige gedeelte achter de rug was moest de fles natuurlijk open om gekeurd te worden. Er werden glazen gevuld en de openingsdram ingeschonken en geproefd, even was het stil en sprak Hans Offringa de woorden " dat heb je goed gedaan man ". Hans Visser had de malt  speciaal voor de opening laten bottelen en de fles was tijdens de opening meteen voor de liefhebbers te koop. Het was een Bruichladdich die met een zeer hoog alcoholpercentage in een Quarter Cask gelegen had voor 6 jaar. Dat lijkt kort maar door het kleinere vat rijpt de whisky sneller, de malt was terug gebracht naar de voor Bruichladdich gebruikelijke 46% alcohol.

In de tent konden de bezoekers een hapje en een drankje nemen en tevens was er gelegenheid om de mooie whisky boeken van Hans aan te schaffen, die hij net als de Bruichladdich ook nog van een handtekening voorzag. Achter in de tent was voor deze speciale dag een gedeelte ingericht voor Glenfiddich, toch wel een van de bekendste en grootste whisky producenten. Tony van Rooijen Brand Ambassador schonk de gasten daar een Glenfiddich in en vertelde daar zijn verhaal bij, en dat kon hij als geen ander. Wij van de Lucky7 hadden een plekje ingenomen voor de stand en kregen als eerste de 12 jarige Glenfiddich te drinken, die konden we natuurlijk al, toen Tony in de gaten kreeg dat we toch iets meer van whisky wisten dan de gemiddelde drinker en dat we bij Glenfiddich en The Balvenie op bezoek waren geweest kwamen er toch een paar zeer bijzondere flessen onder de tafel vandaan. Zo passeerden onder andere The Balvenie Single Barrel, The Signature, The DoubleWood een Glenfiddich 7 jaar Cask Strenght (niet te koop) en een 15 jarige Glenfiddich New Wood (ook niet te koop). Verder stond er nog een 50 jarige Glenfiddich op tafel, die was wel te koop maar niet te proeven, dat was nou weer jammer, had net niet genoeg geld bij me. Al met al vloog de middag om, nog even de openingsfles aanschaffen en door Hans van een handtekening laten voorzien, en terug naar huis. We wensen Hans veel succes met zijn mooie whisky speciaalzaak.

5 van de Lucky7 waren aanwezig
De Whiskysite
Helaas bestaat deze winkel niet meer en is Hans verhuisd naar het noorden van het land.
Zuidwolde om precies te zijn, je kan zijn nieuwe shop vinden in de sectie Speciale Winkels.

Maar er is goed nieuws !!!
De echte winkel is weg maar Whisky & Whiskey is terug, namelijk met een webwinkel. Niet meer zoeken naar een dure parkeerplek maar gewoon vanuit je luie stoel op ieder tijdstip.

http://www.whiskyenwhiskey.nl/
Whisky & Whiskey