Whisky & Portshop The Old Pipe

Als je op internet aan het surfen bent en op zoek naar whisky nieuwtjes en weetjes krijg je soms ook een link naar een winkel, zo ook een tijdje geleden, toen kwam ik op de site van The Old Pipe terecht en aan het aanbod van de webshop was te zien dat dit een winkel is die heel veel mooie flessen heeft staan. Aangezien ik  een paar weken later naar een concert in Tilburg ging besloot ik er een bezoekje aan vast te knopen.
Ik kwam op een doordeweekse dag de winkel binnen en zag dat er in de winkel een beperkt assortiment whisky stond. Er was echter nog meer whisky te vinden in deze shop, ik kreeg van Johan meteen een rondleiding, we moesten naar beneden, naar de kelder. De eerste deur die openging was van een lange middeleeuws uitziende kamer compleet mat een heus ridder harnas. Deze ridderzaal wordt gebruikt voor de grote proefavonden die ze hier organiseren. Laatst was Lynne, de dochter van Jim McEwan, hier en toen schijnt het niet echt een vervelende avond geweest te zijn als ik hoor wat er toen allemaal geproefd is.
Lynne McEwan had een hele mooie serie Bruichladdich's bij zich waaronder een cask sample van de beruchte Octomore. Voor de mensen die niet weten wat de Octomore inhoud, dit is de whisky met de meeste phenol  parts per million, namelijk 80 p.p.m. voor Octomore I. Om te vergelijken Lagavulin heeft ongeveer 35 p.p.m. phenol en de nieuwe Octomore II The Beast heeft een p.p.m. van maar liefst 131 p.p.m.
The Glen Goyne  Collection
Click for larger image
De Whiskysite
Whiskyshop The Old Pipe
aanbiedingen
Aanbiedingen staan op  WhiskyText
In de volgende ruimte worden ook proefavonden gehouden maar voor de kleinere gezelschappen, maar is er niet minder gezellig om, de uitgestalde flessen verraadt al iets van de werkelijke winkel. Het lijkt trouwens wel of je hier een echte distilleerderij binnen loopt, er hangt hier een echte distilleerderij lucht. Dat blijkt ook wel een beetje te kloppen want in de zeldzame vrije tijd die ze hier hebben maken ze ook zelf whisky, er staan een vijftal vaatjes waar het eigen brouwsel ligt te rijpen. Nou niet alleen rijpen er wordt namelijk ook regelmatig iets van gekeurd, en na het zelf geproefd te hebben kan ik oprecht zeggen, niet geheel onverdienstelijk. Daar kan een Fries paard nog een puntje aan zuigen.
In de eigenlijke Old Pipe aangekomen is er geen plek die geen whisky uitademt, er staan hier zoveel mooie flessen dat je eigenlijk de flessen die voor aankoop in aanmerking komen even moet opschrijven anders weet je niet meer op welke je keuze nou eigenlijk gevallen was. De keuze is hier echt enorm en alles staat op een schitterende manier uitgestald in deze whiskykelder, is weer eens iets anders dan een wijnkelder.
Alleen al uit Islay staan er meer dan 100 malts, en wat dacht je van Campbeltown, meer dan 30 stuks op de plank. Het valt me op dat hier heel veel distillery bottelingen staan en minder flessen van de onafhankelijken om ze zo maar te noemen. Zeker 90 procent van de flessen zijn distillery bottelingen, dus ongeveer 800 flessen. De prijzen zijn hier niet met de recente prijsstijgingen doorgevoerd naar de klant, hier wordt het voordeel aan de klant gegund. Dus flessen met een minder snelle omzetsnelheid staan hier voor een mooi prijsje.
Ook zijn er hele mooie flessen whisky in de aanbieding, elke maand zijn er nieuwe aanbiedingen en nieuwe bottelingen worden ook vaak geïntroduceerd met een korting. De aanbiedingen kan je vinden op de homepage van The Old Pipe, onder de knop nieuws. Ook kan je hier terecht voor proefavonden, er zijn er waar je je voor in kan schrijven, maar je kan ook zelf met je vriendenclub hier terecht voor een proefavond op maat.
Dat de Glengoyne collection van The Old Pipe indrukwekkend is is zelfs het management van Glengoyne Distillery niet ontgaan. The Old Pipe werd onlangs geeerd met de award " Best Glengoyne Whiskyshop Of The Year " De prijs werd uitgereikt door de importeur van Glengoyne en kwam als een welkome verrassing aan bij de staf van The Old Pipe. Er zal wel een drammetje uit het eigen vat genuttigd zijn die avond, denk ik, of misschien wel twee.
Zoals je hierboven ook kan zien staan er van een heleboel distilleerderijen veel flessen, het assortiment is dus zeer uitgebreid. Ben je een liefhebber van Glengoyne, dan moet je zeer zeker een bezoekje brengen aan St. Oedenrode want van deze distilleerderij staan er hier veel, zeg maar heel veel op de plank. Hieronder zie je ook nog wat foto's van die her en der in de shop genomen zijn. En dan is er natuurlijk ook de Webshop hier kan je 24 uur per dag 7 dagen in de week lekker rondneuzen, registreer je en je krijgt de nieuwsbrief met alle aanbiedingen gratis in je mailbox.
Sinds enige tijd is ook het Adelphi assortiment toegevoegd aan de indrukwekkende lijst met single malts. De diverse bottelingen staan naast elkaar en het is dus erg overzichtelijk om hier je keuze uit de Adelphi range te kiezen, veel verschillende distilleerderijen en allemaal speciale bottelingen die niet meer terug komen als ze verkocht zijn.
Whisky & Portshop “The old Pipe” is een onderdeel van Drankenhandel en slijterij van Boxmeer. De drankenhandel is opgericht in 1978 door Tineke en Fons van Boxmeer. Door met de tijd mee te gaan en constant blijven doorspecialiseren is Drankenhandel van Boxmeer uitgegroeid tot een begrip voor Sint-Oedenrode en omstreken.
Zo werd er gespecialiseerd op het gebied van Belgische bieren, port, wijnen en binnen en buitenlands gedistilleerd. Eind 2003 ontstond het idee om ook een specialisme in single malt whisky door te voeren. Dit idee werd al snel werkelijkheid en zo werd er in een klein jaar tijd een smal stuk magazijn omgebouwd tot een schitterende speciaalzaak inclusief proefkamer. Naast een enorm scala aan verschillende single malt whisky’s wordt er ook plaatsgeboden aan de unieke vintage portcollectie, die is opgebouwd vanaf 1978 tot op heden.
De naam van onze speciaalzaak heeft twee betekenissen namelijk: Whisky & Portshop The old Pipe is gevestigd in een oude gang tussen twee huizen. Op zijn Roois noemen we dit een ouw pijp, vertaald naar het Engels is dit old pipe. Een pipe of pipas op zijn Portugees is een portvat. Veel van deze oude vaten vaten krijgen een tweede leven als whisky vat. Dus een oud portvat is een old pipe. Het is een echt familie bedrijf, vader, zonen, dochters en aangetrouwden runnen de drankenhandel waar klantenservice en klantvriendelijkheid hoog in het vaandel staan aangeschreven.


Whisky & Portshop The Old Pipe
Deken van Erpstraat 20 - 24
5492 CB
Sint Oedenrode Brabant
Nederland

Telefoon  0413475133
Fax 0413475133
E-mail via de homepage