In de sectie Speciale Verhalen staan bijzondere whisky ervaringen. Dat kan gaan over een bezoek aan een distilleerderij een festival of die ene speciale fles die je al heel lang wilde hebben. Alles dat speciaal is en met whisky te maken heeft.

Als JIJ een verhaal hebt over zo'n bijzondere ervaring en je wilt met je verhaal op de site, mail je verslag dan door, je kan de Contact knop op de startpagina gebruiken om te mailen.

De uitgebreidde verhalen vind je door naar de link Speciale Verhalen te gaan.

De Lucky7Gordon Muir, De Whisky Mentor

Dit verhaal gaat over De Whisky Mentor, zijn naam is Gordon Muir en hij heeft een manier gevonden om beter de geuren en smaken te herkennen en te onthouden van onze geliefde whisky.

Van de laatste 23 jaar heeft Gorden 17 jaar gewerkt voor een drank groothandel genaamd Oddbins. De laatste 6 jaar ben ik bezig met het voorbereiden en presenteren van Whisky Tastings.
Elke sector heeft zo zijn prijzen, dus ook de dranken industrie in Groot Brittanie is daarin geen uitzondering. Er zijn prijzen in verschillende categorien en een algemene winnaar. De competitie loopt nu 15 jaar en Oddbins werd 12 keer algemeen winnaar. In 2000 was er een intern vergelijkend onderzoek om uit te vinden wie het meest wist over whisky. Drie ronden met ieder 8 whisky's blind te proeven en 20 vragen over whisky. Gordon won iedere ronde. Gorden zegt zelf dat hij niet de beste geur of smaak pappillen heeft maar een logisch systeem om whisky te beschrijven, dit betekend dat hij eenvoudiger de geuren en smaken herkent. Dit systeem is door iedereen te leren.
De meesten onder ons hebben wel een vergelijkbaar vermogen om dingen te ruiken, tenzij je heel veel praktijk ervaring hebt is het heel moeilijk om te beschrijven wat je ruikt. Er zijn trucs om dit makkelijker te maken. We zijn goed in het oppakken van de verschillen tussen geuren. Met dit in gedachten heeft Gordon 6 malt whiskys uitgekozen die verschillen en overeenkomsten hebben, die het makkelijker maken om je eigen whisky smaak en geuren pallet op te bouwen.

Leer de taal van malt whisky.

Stel je voor, je zit aan tafel met 6 verschillende malt whisky's. Je gebruikt de schriftelijke handleiding van Gordon. Je leert de whisky te ontleden en de geuren te etiketteren, je leert de taal de whisky's te beschrijven. Het is erg interressant om dit allemaal te doen. Je kan de Tutorial downloaden op de site van Gordon, klik hier om naar Gordon's site te gaan. Als je de " cursus " wilt gaan doen kan je een placemat downloaden waar je de 6 whisky's op kan neerzetten. Klik hier voor de placemat. De meeste mensen herkennen met deze cursus bijna alle smaken en geuren, de tips en trucs zitten in de download. De whiskys die gebruikt worden tijdens de cursus zijn de volgende.

Dus de cursus is te downloaden maar de whisky's zal je zelf moeten kopen. Je kan Gordon ontmoeten dit jaar tijden het whiskyfestival in Groningen. Hij geeft daar deze cursus en beantwoord daar al je vragen.

De tutorial die u kunt downloaden.. De whisky u waarschijnlijk zult moeten kopen in een bar.
T De proeverij blad dat wordt meegeleverd met deze lager is dan. . Toen ik doe dit leven de meeste mensen krijgen al de geuren. . De trucs en technieken om dat te doen zijn, natuurlijk, in de download.

De malts die gebruikt worden tijdens de cursus staan hieronder vermeld, je kan de Macallan mocht je die niet meer kunnen vinden vervangen door de nieuwe Glendronach 15 jaar, gebruik niet de Macallan Fine Oak serie, die is namelijk niet op sherry vaten gerijpt.


Glenlivet 12y Speyside 40%
Neus - Stro en vanille met een gekookte peer, fruitigheid.
Smaak - Vanille zoetheid die ruimte maakt voor een zachte stro / moutigheid,
slechts een vleugje rook en peren komt uit in de afwerking.
Cragganmore 12y Speyside 40%
Neus - Rook, vanille, peren met een beschuit / hooi moutigheid.
Smaak – Rijk en moutig, maar de rook gaat dwars door de eerste zoetheid heen die de finish erg droog maakt met  pin scherpe smaken.
Dalwhinnie 15y Speyside 45%
Neus - Rook, vanille, stro en een mooie heidehoning fruitigheid.
Smaak - Een grote vette whisky die zich vastklampt aan de mond en  een  zeer rijk fruitige  smaak geeft aan de malt. De vettigheid geeft het veel meer smaak en stopt de rokerigheid, droge finish zoals in Cragganmore.
Macallan 10/12y Speyside 40%
Neus - Sherry, toffee, chocolade, fudge met een hint van rubber en een chocolade. De sherry vaten geven een heel ander karakter dan de eerste drie whisky's.
Smaak - verrassend zacht en gevaarlijk glad. Sherry domineert met veel toffee en chocolade en rozijnen.
Talisker 10y Skye 45,8%
Neus - Jodium, turf en rook een vleugje framboos die doet  denken aan Grappa en slechts een klein spoortje van granen.
Smaak - Vet en vurig, verwarmt helemaal naar beneden met een grote explosie van vers gemalen zwarte peper in de afdronk.
Lagavulin 16y Islay 43%
Neus - Intens rokerig (verkoold hout), gerookte bacon, jodium, teer en de frisheid van de zee op een winterse dag. Dit alles en een vleugje vanille en eikenhout.
Smaak - Immense, rook, jodium en zout, maar heel, heel glad op deze leeftijd.
Speciale Verhalen
De Whiskysite