Ronald
Mijn Whiskykast

Eigenlijk verschilt mijn whiskykast nogal van keer tot keer. En eerlijk gezegd geldt ditzelfde eigenlijk ook wel voor de voorraad; vaak wint mijn behoefte van dit heerlijke vocht het van het streven een grote verzameling op te bouwen.
Onlangs hoorde ik van een whiskyliefhebber ook een leuk idee. Van zijn whiskyverzameling drinkt hij na aanschaf van een nieuwe fles alleen de minste fles uit zijn verzameling op. Dit is natuurlijk een nobel streven en een prima manier om een mooie verzameling te vergaren, maar niet iets wat bij mij past. Daarbij komt ook dat ik vind dat je jezelf op deze manier iets tekort doet als je uiteindelijk een heel scala aan prachtige Malts hebt staan die je niet hebt gedronken. Om dit te voorkomen moet je iedere bijzondere whisky 2x kopen; 1 om te proeven en 1 om te bewaren.
Wanneer ik weer iets nieuws heb aangeschaft of gekregen wat ik nog niet gedronken heb, is het voor mij altijd weer een beleving om te ontdekken wat voor smaakbeleving ik ga ervaren.
In mijn kast heb ik voornamelijk Schotse Malt whisky staan waarbij ieder regio is vertegenwoordigd. Voorheen was ik een vervent liefhebber van Islay whisky’s, maar later ben ik zeker ook de andere regio’s meer gaan waarderen. Bijzonder leuk vind ik ook de speciale bottelingen van onafhankelijke bottelaars, maar zeker ook de bottelingen met een zekere “finish”. Slechts enkele flessen die niet meer te koop zijn probeer ik te bewaren voor de toekomst, maar gelukkig heb ik deze voorheen al wel mogen proeven. J

Laatste ontdekkingen

Mijn laatste ontdekkingen op het gebied van malt whisky zijn;
·Laphroaig Triple Wood; net als alle andere bottelingen van hen een stevige whisky, misschien iets minder rokerig en turfachtig.  Daarentegen komen er wel ander smaken voorbij als peper, vanille, eucalyptus, hooi en boter.
·Arran Port finish; waar ik eerder nooit een liefhebber was van Arran, moet ik inmiddels bekennen dat ik dit soort bottelingen van hen bijzonder kan waarderen. Een whisky met een mooie bronzen kleur, waarbij de smaak van gedroogd fruit, noten, vanille, chocolade etc. allemaal voorbij komt.  Een mooie whisky met een lange en zoete afdronk.
·Tullibardine Sherry finish; ook hier een distilleerderij waar ik jaren terug pas echt enthousiast over werd nadat ik een proeverij van hen had bijgewoond. Deze sherry botteling (voor ook nog eens een mooi prijsje) kan ik bijzonder waarderen.  De neus is rijk gevuld met aroma’s van toffe, kruiden en natuurlijk zachte sherry. Een mooie lange afdronk die een beetje droog weg trekt; heerlijk.

Whiskytrips

In de loop der jaren hebben we met elkaar behoorlijk wat distilleerderijen bezocht. In het begin is alles bijzonder maar later wordt je wat kritischer, zodat we vanaf dat moment voornamelijk distilleerderijen bezochten die iets speciaals te bieden hadden.
Dit kon bijvoorbeeld de aanwezigheid zijn van de authentieke moutvloeren maar zeker ook omdat er gelegenheid was voor een echte speciale tour met nosing & tasting.
Een aantal daarvan welke er voor mij in het bijzonder uitspringen zijn;
·Bowmore; fantastische Managers tour gedaan met distillery manager Percy gevolgd door een 42 jaar oude Bowmore.
·Edradour; de meest idyllische distilleerderij waar ik ben geweest. Bovendien getuige geweest van het gehele botteling proces.
·Glenfarclas; bijzondere nosing & tasting in een geweldige ambiance.
·Glendronach; een heel bijzondere reeks Glendronach mogen proeven waarbij men zeer graag onze mening en waardering over hun bottelingen wilde weten.
·Dalmore; in de VIP-room een geweldige  N&T genoten waarbij we bij vertrek nog getrakteerd werden op een doosje met samples uit de Dalmore reeks.

Tijdens onze whiskyreizen naar Schotland ben ik iedere keer weer enorm onder de indruk van dit schitterende land. Hier kom je nog op plaatsen waar de tijd een aantal jaren heeft stilgestaan en dat waarschijnlijk ook nog wel even zo blijft. Het reizen door Schotland met de auto is geen straf, met je fotocamera in je hand is bijna iedere foto die je schiet een prachtig plaatje.
The Highlands en dan zeker het westelijke deel zijn werkelijk waanzinnig om te verblijven. Denk hierbij aan de vallei Glen Coe, Glen Affric of the Cairngorms.  Schitterende gebieden met vele prachtige “lakes” in de bergen en vaak idyllische dorpjes.
Natuurlijk is een bezoekje aan Edinburg ook de moeite waard; een authentieke stad waar historie en gezelligheid elkaar tegenkomt.

In de loop der jaren heb ik nodige festivals bezocht in Leiden, Den Haag, Geertruidenberg maar ook op kleinere gelegenheden. Op zo’n festival is het wel aan te raden daar een Masterclass te bezoeken. Je betaald er wel wat extra voor maar dat loont over het algemeen de moeite.
Mijn voorkeur voor een N&T gaat wel duidelijk uit naar de kleinere gelegenheden, niet alleen omdat het veel persoonlijker is maar je toch ook wel wat meer bijzondere whisky’s krijgt voorgeschoteld.