Hoe zijn de regio's verdeeld

Schotland.

Wie aan whisky denkt, denkt aan Schotland. En terecht, want dit land speelt natuurlijk een bijzondere rol op dit gebied. Aangezien de whisky's net als wijn per streek nogal van elkaar verschillen, zijn ze ingedeeld naar de vier belangrijkste malt-districten: de Lowlands, Campbeltown, de Highlands en Islay.

De Lowlands:

Het zuidelijkste deel van Schotland. Een lieflijk glooiend gebied met onder andere belangrijke steden als Glasgow en Edinburgh. De malts uit dit district weerspiegelen het karakter van het landschap: een bescheiden aroma en een zachte, zoet-fruitige afdronk.

Campbeltown:

Genoemd naar het stadje Campbeltown op het schiereiland Mull of Kintyre. Het kleinste whiskydistrict van Schotland, maar zeker niet het onbelangrijkste. In de malts uit deze streek, zoals Springbank, proeft u het zilt van de zee die het eiland omringt.

Islay:

Net iets ten westen van het district Campbeltown vindt u het 'malt-eiland' Islay. Hier komen de malts vandaan voor de geoefende maltliefhebbers, die genieten van de volle aroma's gevormd onder de invloed van turf, zeewier en jodium.

De Highlands:

Het grootste maltdistrict van Schotland, en ook zeker het beroemdste. Tot dit district behoort ook de Speyside waar de meest bekende single malts vandaan komen. De Highlands worden verdeeld in de volgende subdistricten:

Speyside
Northern Highlands
Eastern Highlands
Western Highlands
Mid-Highlands
Isle of Jura
Hebrides
Orkney

Speyside:

De belangrijkste whiskystreek ter wereld. De Speyside strekt zich uit tussen de steden Inverness en Aberdeen, of zo u wilt van Loch Ness tot de Noordzee. Dit gebied is slechts 135 kilometer lang, maar geldt verreweg als het grootste whiskyproducerende gebied ter wereld (in aantal distilleerderijen, diversiteit aan smaken en kwaliteit). Het herbergt ongeveer de helft van het totale aantal distilleerderijen en de belangrijkste daarvan bevinden zich zelfs in een straal van vijfentwintig kilometer.
De bronnen van de Speyside.

Door het schitterende heuvel- en berglandschap in het noordoosten van Schotland meanderen vier rivieren die een belangrijke rol spelen in de maltproductie: de Findhorn, Lossie, Deveron en uiteraard de Spey. Het dal van de Livet, én van de zijrivieren van de Spey, geldt als het summum van de whiskywereld. Iedere distilleerderij in deze streek steekt haar afkomst dan ook niet onder stoelen of banken. Omdat al deze bronnen door een turfrijk gebied stromen, is de zo klassieke rokerige smaak dan ook niet zozeer afkomstig van het turfvuur bij het eesten, maar van het bronwater zelf.
Bezoek een distilleerderij.

De natuur in het Speygebied is adembenemend mooi. Besneeuwde bergen, kolkende bergstromen, rustige meren en schitterende bossen: de Speyside heeft het allemaal. Bijna net zo bijzonder zijn de dorpjes en steden in deze streek. Typisch Schots en bijna overal komt u wel een distilleerderij tegen. De meeste van deze distilleerderijen zijn op bepaalde uren geopend voor publiek, en het is beslist de moeite waard om er enkele te bezoeken. Ook interessant is het productieproces in een authentieke Schotse cooperage (kuiperij). Daar ziet u hoe nog steeds op ambachtelijke wijze de eikenhouten vaten worden gemaakt waarin de beroemde whisky's zich zullen ontwikkelen.

De Whiskysite
De Regio's