Frits
Mijn whiskykast

Gebruiker of verzamelaar?
Mijn whiskyverzameling bestaat uit ongeveer 20 tot 30 flessen. Op 1 na allemaal open. De Highland Park Saint Magnus edition two zit nog dicht. Er zijn een aantal whisky’s die ik zodra ik de bodem zie, eigenlijk direct opnieuw bestel. Veel daarvan zijn Islay whisky’s (die vervelen mij nooit) Ardbeg, Lagavullin, Laphroaig en Caol Ila staat er vrijwel altijd bij. Ik ben  een proever en geen verzamelaar.  Alles wil ik proeven. Ik drink al bijna 30 jaar dit levenswater en veel van de toppers uit de beginperiode zijn nog steeds door mij zeer geliefd.  De al eerder genoemde Islay varianten, maar ook Talisker, Highland Park en de heerlijke northern highland whisky’s als Clynelish en Dalmore behoren tot mijn favorieten. En verder natuurlijk in mijn verzameling een Campeltown whisky, meestal een Springbank. En enkele mooie speyside smaakjes zoals Glendronach en Glenfarclas. Veel minder vaak een Lowlander. Daar zitten wel mooie bij maar die zijn vaak kostbaar vind ik.

Mooie Whisky momenten

Tijdens onze Lucky Seven trips zijn er veel momenten geweest waar ik met veel plezier aan terugdenk. De tocht naar springbank was vooral lang maar onvergetelijk. Maar ook Glenfarclas, Glendronach en meer recent Dalmore waren bijzonder.

Het absolute hoogtepunt was op Islay. Waar wij bij Bowmore mochten nippen aan de 42 jaar oude Black Bowmore.

Nog te ontdekken

Het mooie van onze hobby is dat we nog zijn niet zijn uitgeproefd. Momenteel ben ik bezig met de verschillende smaken van Benriach uit te proberen.  En dat bevalt best. Ook Arran heb ik enige uitvoeringen van mogen proeven en daar heb ik er ook nog wat van op mijn verlanglijstje staan. Als ik allemaal nog moet proeven wat op de Bucket List staat ben ik bang dat de lever het gaat opgeven.
Dus ik doe het rustig aan.

Toch nog even een verhaaltje over mijn laatst gedronken whisky, de Bowmore White Sands.
White Sands is het topstuk van het nieuwe trio Bowmores die voor de travel retail zijn gebotteld. De whisky werd vernoemd naar de witte stranden van The Big Strand en Laggan Bay, een stuk kust ten zuiden van de distilleerderij. Deze botteling is de persoonlijke favoriet van Master Distiller Eddie MacAffer. De whisky rijpte 17 jaar lang in Bowmores legendarische No. 1 Vaults, het oudste rijpingsmagazijn van Schotland.

Kleur: oud goud. Neus: lichte aroma’s van fijne turfrook in combinatie met rijke strooptoffee en rijp tropisch fruit. Smaak: romige toffee en zoetheid van gerstemout worden al snel gevolgd door tonen zeezout en warme turfrook. De afdronk is heerlijk lang, zacht en verwarmend.


Slainthe.