Frans
Mijn Whiskykast

In mijn kast staan whisky’s waarbij ik afhankelijk van de situatie, sfeer en moment van de dag, gelukkig een redelijke ruim assortiment ( 30 a 35 flessen) heb om uit te kunnen kiezen. Ik durf van me zelf te zeggen dat ik geen “zware drinker” ben, daar ik gemiddeld maar een glaasje of 7 a 8 per week van dit godenvocht tot me neem.  Uiteraard heb ik natuurlijk zo wel mijn voorkeuren hoewel deze nog wel eens kunnen wisselen.
De Ilay whisky’s waren in de begin periode waarbij ik de Schotse malt whisky ontdekte voor mij niet weggelegd. De uitgesproken jodium geur en rokerige smaak door de invloed van zeewier en turf was voor een beginner als mij net iets te veel. Echter in de loop der jaren ben deze Islay whisky’s steeds meer gaan waarderen en behoren nu tot mijn favorieten.
Met name de Bowmore Darkest  15 year , de Bowmore Laimrig 15 year en de Laphroaig 18 year kan ik erg waarderen. Maar daarnaast ook div. whisky’s uit de andere regio’s behoren tot mijn favorieten, maar is te veel om hier te gaan vermelden.
Naast mijn “standaard” whiskykast heb ik uiteraard (?) ook nog een aantal bewaar whisky’s, waarbij de meningen uiteen lopen of je deze nu gewoon moet drinken of moet bewaren. Waarover van beide stellingen wat te zeggen is.
Enkele van mijn bewaar whisky’s zijn:
·Tullibardine 1964 44,2 %
·Glenmorangie 100% Proof
·Highland Park 12 years 2e edition
·En enkele gesigneerde flessen waaronder een Balblair 1989 gesigneerd door John MacDonald

Leuke ervaring(en)

Het begon een aantal maanden geleden ( eind 2014), waarbij we een uitnodiging kregen voor een Whisky diner in ’t Bolleke in Dordrecht, waarbij Edwin en Monique Tromp ons een fantastisch whisky diner zouden voorschotelen, waarbij alle gerechten bereid zouden worden op basis van whisky.
Met een aantal van onze leden hebben we dan ook gretig van de uitnodiging gebruik gemaakt.  Conclusie:  het  was werkelijk een fantastische gezellige avond en hebben heerlijk gegeten. Daarnaast was het de bedoeling dat ieder  koppel een whisky naar keuze zou meenemen, waarbij deze fles voor iedereen beschikbaar zou zijn.
Het leuke hiervan was dat wanneer sommige mensen zagen dat hun Whisky aan een andere tafel genuttigd werd, men kwam vragen wat ze van de whisky vonden en er zo leuke gesprekken ontstonden met mensen die je niet kende.  In Febr. 2015 hebben Edwin en Monique wederom op de zelfde basis een Whisky diner georganiseerd en wederom was het weer een daverend succes. Het zou fantastisch zijn als ze het dit jaar nogmaals zouden willen organiseren, want daar zullen wij dan zeker bij aanwezig

Laatst gedronken Whisky's

Highland Park Drakkar 40%:
Sherry geur is hoofdzakelijk terug is vinden in de geur, de smaak is anders, dan proef ik meer turf en iets chocolade.

Bowmore Darkest 15 year 43%:
Geweldige whisky, heerlijk rokerige smaak met een lichte sherry geur

Amrut 46% ( Indian single malt whisky):
Absoluut geen verkeerde whisky, integendeel.
Lichte toffe smaak, lichte vanille geur en mooie afdronk

Aberlour A'BUNADH 60,1% batch no 49:
Duidelijk chocalde tonen en sinasappelig in de smaak echter sherry  tonen en fruitig in de geur.
Heerlijk afdronk, waarbij de chocolade lang na blijft rollen.