Het begin, 5 september 2009.

Erik Molenaar is al een jaar of 10 bezig met whisky, hij organiseert sinds die tijd proeverijen, in het begin voor vrienden en collega's maar al spoedig levert Erik proeverijen op maat af voor ieder die hem daarvoor benaderd. Maar er blijft maar iets kriebelen, hij wil meer gaan doen met whisky, op 5 september 2009 neemt hij een besluit en is het bedrijf Kintra geboren.
Kintra gaat whisky op de markt brengen en Erik wordt een onafhankelijke bottelaar. Per jaar wil hij ongeveer 8 bottelingen uitbrengen van top distilleerderijen.Maar met een fles vullen met whisky kom je er niet tegenwoordig, er is veel goede whisky te koop dus moet je anders zijn dan andere bottelaars en dan ook nog goede whisky bottelen natuurlijk. Alles moet dus een thema krijgen, de labels die op de flessen komen, maar ook de hele toekomstige lijn moet onder één naam te herkennen zijn.
Het label van de Kintra botteling toont een gedeelte van een landkaart met de exacte ligging van de desbetreffende distilleerderij. Zo is iedere fles als een Kintra fles te herkennen en zijn ze per distilleerderij toch iets verschillend.Zo krijgen de labels op de flessen ook per regio een andere kleur zodat je aan de kleur van het label al kan zien uit welke regio een whisky afkomstig is, whisky’s uit de Speyside hebben een rood label, whisky’s uit de Highlands een blauw label. Voor de Lowlands geldt straks een groene kleur, voor Islay een bruin/grijze tint.
Erik's Kintra Whisky
De Whiskysite
Erik Molenaar
Kintra in de bladen
Kintra in de bladen
KintraSamples
KintraSamples
Kintra bottles
Visitekaartje
Kintra Fiets
Kintra bottelen
Kintra's Dalmore vat
Kintra sl Glen Grant
Kintra sl Clynelish
Kintra sl Bowmore
Kintra sl Mac Duff
Kintra Port Ellen
Kintra sf Dalmore
Kintra Caol Ila
Kintra sf Glen Scotia
Kintra s Confidential Cask
Kintra r Ardmore hand
Kintra s Bunnahabhain
Kintra confidential cask4
Kintra r Tamdhu
Kintrabeach1
Kintrabeach2
De naam Kintra is ontleend aan de naam van de baai aan de zuidoostkant van het Schotse eiland Islay. Met mooi weer een heerlijke rustgevende plek, maar in een Schotse najaarsstorm een plek om te vrezen.
Kintra ketel1
Kintra ketel2
Kintra ketel3
Kintra ketel4
Kintra ketel5
Kintra Tamdhu 1990/20yo Cask KW001 48,1% ABV, 84 bottles
Nose: Big sherry sweetness but not over imposing. Honey, dried fruits especially raisins in thick syrup. Some citrus effect on the sides that balances the sweet tones. Great nose. by all means.
Palate: Thick and oily, starts bait bitter than the dried fruit start to shine through, plums, raisins, fudge and chocolate truffle.
Finish: bitter sweet symphony. Wood And fortified wine, and wee mint.
Bottom line: Great stuff. Nothing short of Greatness. If you love whisky, you’ll fall in love with this one and want one badly.  Pity all are sold, and none are available anymore.Good work , Erik.
Als je niet nog eens zo'n recensie wilt lezen van iets dat uitverkocht is en nooit meer kan proeven zorg dan dat je zo'n fles te pakken krijg.

Maar als je helemaal gek van whisky bent blijft het niet bij whisky drinken en je eigen bottelingen op de markt brengen, je gaat zelf whisky maken.

Do it yourself whisky.

Samen met een vriend is Erik aan de slag gegaan om zelf whisky te maken, een oude boiler werd omgebouwd tot ketel en een distilleerkolom werd gemaakt door specialisten in Schotland. Na 8 maanden bouwen was het op 13 mei 2011 de dag dat de installatie in werking zou worden gezet. Er werd eerst maar eens water aan de kook gebracht om te kijken of alles wel liep en waterdicht was. Dat was ie dus niet, het water liep door verschillende naden en was troebel, maar na verloop van tijd werd het water helder en kon de eerste serieuze poging met een echte wash gedaan worden.
Voor de naam  is gekozen voor de " Kintra Single Cask Collection ".
Dat schept ook weer verplichtingen voor het label, het gaat dus om bottelingen van één vat dus op het label moet komen te staan welk vatnummer het vat heeft, wanneer gedistilleerd en gebotteld, alcohol percentage want het zijn allemaal cask strenght whisky's die gebotteld worden, en de flessen zijn ook nog genummerd.
Zo zijn er al mooie bottelingen verschenen die al helemaal uitverkocht zijn. Ik heb zelf een paar bottelingen kunnen kopen maar door ziekte nog niet kunnen drinken, maar dat gaat nog komen, is een mooi vooruitzicht want heb eigenlijk alleen maar positieve berichten op het web gelezen van liefhebbers uit Nederland en de rest van de wereld die via Twitter vrienden om samples vragen en via hun webblogs daar weer positieve recensies over schrijven.

De Whisky.

Wat is er dan voor whisky uitgebracht door Kintra, we gaan er een paar opnoemen, zowel de nu nog leverbare als de uitverkochte, dan krijg je een idee wat voor bottelingen het zijn en wat er in de toekomst verwacht mag worden.
De eerste bottelingen die op de markt kwamen onder het Kintra label waren o.a. een Clynelish 12 jaar, Glen Scotia 18 jaar, Ben Nevis 13 jaar, Bowmore 10 jaar, Coal Ila 25 jaar, Glen Grant 36 jaar en een Port Ellen 27  jaar. Al deze bottelingen zijn helaas uitverkocht. De malts die nog wel leverbaar zijn zijn ook niet de minste trouwens, een Ardmore 18 jaar, een schitterende Tamdhu van 20 jaar, Macduff 25 jaar, Bunnahabhain 13 jaar, Dalmore 11 jaar en nu is er een 16 jaar oude Confidential Cask, een mysterieuze Speyside whisky waar de naam niet van vrijgegeven mag worden en die uit een prachtig Olorosso Sherry vat komt. Zorg dat je deze beauty op zijn minst een keer geproefd hebt. Volgens Hans Offringa is dit tot nu toe de beste Kintra botteling, dus wat let je. Kintra is bij verschillende winkels te bestellen, onderaan deze pagina kan je zien bij welke winkels.
Hier eerst wat proefnotities van verschillende bottelingen, omdat ik ze zelf nog niet heb kunnen proeven heb ik de onafhankelijke notities van Gal Granov gestolen. Meer van Gal Granov kan je lezen op Whisky Israel. Zoals je ziet  zijn Kintra bottelingen al ver over de landsgrenzen geliefd.

Caol Ila 1984, 25 yo, Ex Bourbon Hogshead Cask # 5395 , 60 bottles.
Nose: A lot of smoke, but not as much BBQed meat as i was expecting. Blood oranges, quite a bit of fruity quality to it as well (yet i can’t really say exactly what), mostly citrus, but not only, although it’s not big on the lemony notes.
Palate: Toasted wood, then off to the peat and smoke avalanche. As the song says “ smoke gets in your eyes ”, and a lot of it. Some smoked ham, with a little sweet sauce on it, some medicinal notes later on. Quite complex.
Finish : Long smoky, peaty, earthy flavours.
Bottom line: A lot of smoke, medical notes, the obligatory peat and citrus fruits, complemented by the fruit and sugars. A classic older Caol Ila. refined, but kicking and smokin’ Ace.

Bunnahabhain 13yo, 56,2% ABV , 120 bottles
Nose: Ah… this is a peaty one, one of those… We start with smoke, dry leaves, some sweet malty notes as well. There is an alcohol bite on the nose, that needs to be tamed  with a few drops of water. Funny enough I am getting a few notes of cloves.
Palate: A powerful entry with tons of wood smoke, peat, smoked ham, rubber, continuing with spicy pepper, and sweet n’ sour burnt sugar. With water its gets even more spicy, but the malty sweeter tones and the burnt sugar are also intensified, which results in a sweet n’ spicy combination that is very nice.
Finish : Lingering smoke, malty sweetness, and ash.
Bottom line: A very enjoyable dram! and not your ordinary bunny. A young, smoky, peaty and kicking with spice, pepper and smoke. Like all Islay malts should be.

Glen Scotia 1992 ,18 yo , Sherry Cask,  52.6% ABV
Nose: Demerara sugar, dried fruits (Sultanas), spices, and quite some smoke, which I was not expecting at all. Also, some Balsamic notes mixed with wet old wood.
Palate: Smokey sherry, can this get any better? Smoke is felt immediately, kind of a BBQ smoke after grilling meat in a sweet marinade, the sultanas, and dry fruits are also here, and a certain fruitiness I can not put my finger on.
Finish : Smoke, leather, chocolate. with the leather and smoke just lingering.
Bottom line: Smoke, sweetness, sherry. this can not get any better. Amazingly good, a true cracker! the best Kintra I had so far, and by far.

Kintra Confidential cask 16 yo, cask No. 5, 53.9% ABV, 120 bottles
Nose: oh mama. Thick thick sherry. Luscious stuff. Meaty bouillon, apricots and orange marmalade.
Palate: Rather fruity, bitter chocolate and ripe oranges. Orange marmalade , fruity and very smooth at cask strenght. No water needed!
Finish: Sawdust , orange jam and chocolate. Yummy.
Bottom line: Another little cracker from Kintra. Definitely worth the money in my opinion. But, which distillery is it? Hm… Cask # is not helping. My first guess was Dalmore, but this is a Speysider. So… I am clueless here.
In 2 uur tijd werd 21 liter wash omgezet in 2 liter alcohol van 70%. De tweede batch wash, met een andere samenstelling kon echter weggegooid worden omdat de ketel weer kuren kreeg en er vloeistoffen door de naden kwamen. De ketel is nu naar een metaalbewerker om de lekkages te dichten en wat andere aanpassingen.
Wanneer er Nederlandse whisky van Kintra op de markt komt is dus nog afwachten.


Je kan Erik volgen via Twitter

Kintra website