Eric
Mijn whiskykast

In mijn whiskykast zijn eigenlijk altijd alle Schotse regio's wel vertegenwoordigd. Het gaat er tenslotte om dat je altijd iets kunt kiezen wat past bij dat moment. Dat kan een lichte whisky zijn als je vroeg op de dag drinkt ('s ochtends drinken blijft het beste moment, want dan zijn je smaakpapillen nog niet benvloed door het eten en drinken van die dag, maar ik weet dat sommige mensen direct denken dat je alcoholist bent als je zoiets vertelt...) of een zwaardere whisky als je er al een paar achter je kiezen hebt.
Ik ben meer een drinker dan een bewaarder, dus mijn verzameling is meestal niet groter dan zo'n 20 tot 25 flessen. En alles staat of mag open, het is tenslotte bedoeld om het op te drinken! Die regel kent echter een uitzondering.... Want toegegeven: ik heb er 3 die ik voorlopig nog dicht houd: Highland Park Saint Magnus edition two, 12 yr.; Macallan 10 yr, sherry oak cask en een Springbank C.V. (de 1e lichting). Maar ooit moeten ook zij eraan geloven.

Mijn voorkeuren

Zoals gezegd: alle Schotse regio's spreken me aan. Toch ben ik de enige binnen de Lucky 7 die niet zo vaak Islay drinkt en graag Lowland drinkt. Wat heb ik een spijt dat ik niet 50 flessen Rosebank rare malt heb gekocht toen dat nog kon voor pakweg 125! Niet voor de handel, maar gewoon om te drinken. Nu is hij onbetaalbaar geworden.
Maar gelukkig is er in Schotland nog zat anders dat heerlijk smaakt te verkrijgen en dat betaalbaar is zoals een Dailuaine 16 (Speyside), een Glenfarclas 21 (Highland) of Glendronach 14 yr Sauternes finish (Highland).

Recente ontdekking

Tja, dat ontdekken wordt steeds lastiger na al die jaren van Schotse malt whisky genieten. Daarom dan toch maar weer eens een Japanse whisky geprobeerd en dan eentje die ik niet eerder had geproefd. Het werd de Nikka 10 yr "Yoichi". De plastic draaidop is storend, maar daaronder komt een heerlijke fruitige geur vrij, maar zeker ook geuren en smaken die de indruk geven van een minder zware Islay whisky.
Hij komt van het eiland Hokkaido, in het noorden van Japan, pakweg 1.000 km ten noorden van Tokio. Het klimaat is hier vergelijkbaar met Schotland, door het koele klimaat kan de whisky langzaam rijpen. Ook de wijze waarop de whisky wordt gemaakt is traditioneel Schots, zoals het gebruik van kolengestookte pot stills. Het resultaat is een mooie whisky die zich kan meten met de Schotse malts.

Schotland-tip

Schotse malt whisky is fantastisch, maar het land zelf zeker ook. Als je van ruige natuur houdt zoals ik, richt je dan vooral op het westen van Schotland. Het is wel raar maar ik ga je een Schotland-tip geven, terwijl ik op deze plek nooit zelf geweest ben: the scenic Applecross peninsula tour.
Toen we met de Lucky 7 in 2012 in Lower Diabaig verbleven (bij Torridon) zaten we "vlak in de buurt", maar we zijn er niet geweest. We waren wel langs het bord gereden dat de detour aangaf, maar we maakten al zo veel kilometers doordat ons huis in zo'n uithoek stond, dat we besloten om de detour niet te nemen.
Toen ik terug kwam vertelde ik een zakenrelatie dat ik in de buurt van Torridon had gezeten. Hij vroeg me of ik naar Applecross was geweest. Na mijn "nee" keek hij me onbegrijpend aan en vertelde hij me dat dit nog mooier dan omgeving Torridon is, n van de mooiste stukjes Schotland.
Leer dus van mijn fouten en ga erheen!