Als vriend van de Classic Malts kreeg ik op 16 april een herinnering van onderstaande mail

Beste Wim van Lonkhuijsen
U bent vriend van de Classic Malts. Dit vinden wij natuurlijk geweldig! Wist u dat u als vriend kans maakt op een unieke Nosing & Tasting voor u en uw vrienden? Tijdens deze Nosing & Tasting proeft en geniet u van de beste malts whisky’s van de Classic Malts Selection. Wat moet u hiervoor doen? Nodig uw familie, vrienden en bekenden uit die net als u heerlijk kunnen genieten van een glaasje malt whisky om ook Vriend van de Classic Malts te worden. Hoe meer van deze mensen zich inschrijven als vriend van de Classic Malts, hoe meer kans u maakt op het winnen van de Nosing & Tasting.
Slainte!

Dus vanaf die dag ben ik mailtjes gaan versturen, eerst maar naar de andere leden van ons whisky clubje de Lucky7 en daarna naar iedereen in mijn email bestand. De eerste geaccepteerde uitnodiging die ik terug kreeg via Diageo was van Ronald en daaruit bleek dat ik op dat moment op plaats 64 in de lijst stond. Van Marian kreeg ik de tweede terug en ik stond inmiddels op plaats 27. Dat ging snel de goeie kant op. De dagen daarop volgden Cor, Eric, Carlos, André, Frits en George en ik stond inmiddels op plek VIER. George had zelfs mijn uitnodiging 7 keer ingestuurd, helaas herkent de computer van Diageo het IP adres van George en krijg ik maar 1 acceptatie van Diageo. De volgende geaccepteerde uitnodiging was van Biek en toen stond ik op plek nummer 1. Vanaf 24 april volgden nog Petra, Edwin, René, Helma, Jeanette, Lilian, Walter, Peter, Hennie, Jock en Madelon en bleef ik dus op de eerste plaats staan. In totaal hadden 19 mensen zich opgegeven als vriend van de Classic Malts. De maand was afgelopen en ik zat met spanning te wachten op een mailtje of telefoontje van Diageo.

Op de site had ik inmiddels al gelezen dat Anja Bosters de vorige maand als 1e winnaar uit de bus gekomen was. Ik stond dus heel raar te kijken toen ik een mailtje kreeg van Ronald, die hij op zijn beurt van George ontvangen had en dat George de 2e winnaar was van de Classic Malts  Selection Nosing & Tasting. Omdat mijn zogenaamde vrienden ook wel eens een grapje uithalen begon ik maar eens met een mailtje naar Ronald te sturen om te vragen of hij hier meer vanaf wist. George zou ons vanuit China een mooie poets kunnen bakken, maar Ronald wist nergens vanaf. Omdat ik met de laatste 12 toegevoegde vrienden altijd op de eerste plaats stond ben ik maar eens gaan mailen naar het email adres dat onder de door Ronald aan mij doorgestuurde mail van George stond. Ik stuurde dus een mailtje naar Rogier van Swaaij. Enkele dagen later kreeg ik een mailtje terug dat er inderdaad een foutje in de selectie procedure gemaakt was en dat ik de echte winnaar was. Waarschijnlijk zijn ze de fout in gegaan door de 7 mails die George ingestuurd had.  Een contact persoon zou mij verder informeren over wanneer en waar de proeverij gehouden word.

De contactpersoon was Whisky ambassadeur Ronald Anneveldt, na enkele weken heen en weer bellen en mailen over waar en wanneer de Nosing & Tasting gehouden werd kwamen we tot de volgende datum en plaats. De proeverij zou gehouden worden in de Whisky en Wijnhandel van Marcel Verhaar, en wel op 18 juni. Op die datum konden de meeste van de 19 mensen die zich hadden opgegeven. Van de 19 mensen zouden er ongeveer 14 komen. Op de dag voor de Nosing & Tasting zegden nog enkele mensen af maar die werden weer gecompenseerd door mensen die in eerste instantie niet maar op het laatste moment toch konden komen.
Onderstaande distilleerderijen zijn in het bezit van Diageo, dus dat zijn tevens de keuze mogelijkheden. Namen die tussen sterretjes staan zijn die van distilleerderijen die gesloten zijn. Maar wil niet zeggen dat die niet geproefd zijn. Als je ook nog rekening houdt met de verschillende jaargangen en finishes is het een indrukwekkend rijtje Malts die Diageo bezit.
Auchroisk

*  Banff  *

Benrinnes

Benromach

Bladnoch

Blair Athol

*  Brechin  *

*  Brora  *

Caol Ila

Clynelish

*  Coleburn  *

*  Convalmore  *

Cragganmore

Dalwhinnie

Dufftown

Glen Elgin

*  Glen Mhor  *

Glen Ord

Glendullan

Glenkinchie

Glenspey

*  Glenury Royal  *

Inchgower

Lagavulin

Linkwood

Mannochmore

Mortlach

Oban

*  Pittyvaich  *

*  Rosebank  *

Royal Lochnagar

Strathmill

Talisker

Teaninich
Nosing & Tasting cursus,
wel in de Engelse taal.
De nieuwe Single Malts
Whisky Flavour map.
Diageo N & T
De Whiskysite
Ik had aan Ronald gevraagd wat we die avond gingen proeven en dat bleken de Classic Malts te zijn. Omdat er die avond 6 van de 7 leden van ons whiskyclubje zouden komen en ook nog een paar whisky liefhebbers die de Classic Malts al redelijk tot zeer vaak hadden gedronken, (klik hier voor " Spot The Looney ")  had ik aan Ronald gevraagd of het mogelijk was om dan bijv. de Distillers Editions te mogen proeven. Die hadden we ook al geproefd maar nooit allemaal op één avond. Ronald zou voor ons een uitzondering maken en zou ook nog kijken of hij wat " kliekjes " in de kast had staan.

Zoals afgesproken zou de proefavond om ongeveer half acht in de mooie winkel van Marcel Verhaar beginnen. Iedereen keek zijn ogen uit want hier kan je echt alles vinden als je van Single Malt Whisky houdt. Nadat iedereen aan tafel zat en Marcel een introductie praatje gehouden had was het de beurt aan de Whiskyambassadeur van Diageo, Ronald Anneveldt. Als eerste werd natuurlijk verteld dat Diageo vele distilleerderijen in haar bezit had en wereldleider is op het gebied van het op de markt brengen van distilaten. Hierbij moet je niet alleen denken aan de Single Malt Whisky's die wij zo waarderen maar ook aan merken zoals Baileys, Smirnoff, Safari en Guinness, verder zijn ze ook actief in de wijnen en is laatst 50% van het Nederlandse bedrijf Ketel 1 overgenomen voor ruim € 600 miljoen. Verder heeft Diageo ongeveer 20.000 mensen in dienst en is het genoteerd aan de beurzen van Londen en New York. Het woord Diageo is een samensmelting van het Latijnse woord voor dag (Dia) en het Griekse woord voor wereld (Geo). De betekenis hiervan is dat mensen over de hele wereld elke dag genieten van de merken van Diageo. Voor meer info over Diageo klik je op onderstaande afbeelding.
Hier zijn de proefnotities en de extra informatie van de door ons geproefde Single Malts.

Proefmonster 1.
Kleur: Licht oker.
Neus: Eerst zoet met aroma's van gegrilde noten afkomstig van het sherry fust en lichte turfrook, iets rokerig en na toevoeging van druppels water tonen van verse kruiden.
Smaak: Zoet, kruidig, rokerig, en fruit, een licht bittertje in de afdronk met aroma's van granen.
Afdronk: Een verassende lange afdronk, droog en verwarmend.
Extra informatie.
De oorspronkelijke naam van de distilleerderij was Milton Distillery en was tussen de jaren 1825 en 1833 opgericht door de gebroeders George en Jonh Rate. Deze broers gingen in 1853 failliet en de zaak  werd aan een lokale boer verkocht, die de distilleerderij veranderde in een zaagmolen en een koeienstal. In 1891 werd er door een groep investeerders uit Edinburgh een geheel nieuwe distilleerderij met  moutvloer gebouwd. Deze vloeren worden sinds 1969 niet meer gebruikt. De distilleerderij trekt door zijn ligging tienduizenden bezoekers per jaar en zeker het museum met de oude gebruiksvoorwerpen is  een bezoek waard. In het stillhouse van de distilleerderij  staan twee stills: nl. een wash still en een spirit still. De wash still heeft een inhoud van 30.963 liter en is absoluut de grootste still van Schotland's  whiskyindustrie. De gisting geschiedt in vier washbacks van Oregon pine en in twee washbacks van larikshout uit Canada. Men gebruikt bijna alleen refill vaten om de whisky te laten rijpen. Het brouwwater  komt niet meer zoals vroeger uit de (naam distilleerderij) Burn, maar men haalt het nu uit een natuurlijk waterreservoir, Gifford geheten, in de nabijgelegen Lammermuir Hills. Het droge karakter zou aan het  vrij harde water uit dit reservoir toegeschreven worden. Het water om te koelen haalt men nog wel uit de (naam distilleerderij) Burn. Deze distilleerderij staat bekend als de droogste en meest rokerige van  alle Lowland Malts.

Proefmonster 2.
Kleur: Vol amber.
Neus: Eerst krachtiger dan verwacht, dan zacht en frisse aroma's van hazelnoten pasta, gestoofd fruit, rode bessen en volle tonen van appelschillen en gebakken appeltaart. Na toevoeging van wat water  komen mooie zoete tonen van jam naar boven met vollere aroma's van appelschillen, hazelnoot pasta, vanille fudge en lichte tonen van hout.
Smaak: Niet te zwaar, mooie aroma's en meer olieachtig dan verwacht, dan eerst zoete tonen, (veel appeltaart), dan ontwikkelen zich fraaie kruidige aroma's (kruidige thee blaadjes) met wat drogende  cederhout tonen en hele lichte rokerigheid met aroma's van herstfruit. Toevoeging van wat water toont de rijpheid van de whisky, zoete start met diepe ronde tonen van azijn (Balsemic).
Afdronk:  Kort, met verwarmende rijpe en drogende tonen.
Extra informatie.
In de distilleerderij staat nog één wash still en twee spirit stills. Deze bijzondere Lowland had (en heeft) een zeer goede reputatie. De hoge kwaliteit werd mede bepaald door de 3-voudige distillatie. Hoewel  licht en elegant van karakter kon deze whisky zich altijd moeiteloos meten met de beste Schotse malt whisky's. Het water haalde men uit het reservoir van de Carrow Valley. Men gebruikte refill, sherry- en  bourbon vaten. De bottelingen zijn zomerse goudkleurige malts. De distillery is niet open voor bezoek. Het restaurant wat er nu gevestigd is, is gewoon voor het publiek geopend.

Proefmonster 3.
Kleur: Licht goud.
Neus: Zeer fris, zeer bloemig (bijzonder voor zo'n oude malt) en veel tropisch fruit aroma's. Daarna zoete tonen van meloen, perzik en geperste sinaasappels met een vleugje witte peper van het hout en iets  turf. Zeer mooie balans.
Smaak: Complex, eerst veel tonen van vers fruit (meloen, peer) en witte peper, krachtig, rijk en fris, dan aroma's van honing zonder overheersende sherry tonen.
Afdronk: Lang met een mooie balans tussen aroma's van het fruit, honing en witte peper
Extra informatie.
John Smith, de in die tijd de meest ervaren distillateur van Schotland, bouwde in 1869 de distilleerderij. Bij de verbouwingen in 1964 werden het aantal stills verdubbeld en in 1996 installeerde men een nieuwe  mash tun en ook computers om het productieproces beter te kunnen controleren. Bij deze distilleerderij worden voor de distillatie twee wash stills en twee spirit stills gebruikt. De zes washbacks die voor de  gisting gebruikt worden zijn van Oregon pine. De spirit stills in het stillhouse vallen door de ongewone vorm bijzonder op. Deze hebben nl. geen traditionele zwanenhals maar hier zijn ze van boven afgetopt  en dichtgemaakt, waarna aan de zijkant net onder de platte top een gat is gemaakt, daar is een buis in bevestigd die naar de condensors leidt. De top van de stills loopt zodoende niet via een geleidelijke  bocht maar via een verloop stuk. John Smith heeft deze zelf ontworpen om zo een lichter eindproduct te verkrijgen. De zwaardere alcoholen zouden in de " hoed " al condenseren en als reflux terug in de stills  vallen en zodoende niet in het eindproduct terechtkomen. Dit verklaart de enorme complexiteit van de deze malt. Het water dat  gebruikt wordt komt uit de bron Altnacriche die zich op de (naam distilleerderij)  Hill bevindt. Het koelwater wordt via een pijpleiding uit de rivier de Spey gehaald.

Proefmonster 4.
Kleur: Licht goud.
Neus: Prachtige neus, zeer complex en gemarkeerd door kruiden, daarna bloemig en fruitig.
Smaak: Eerst drogend en iets bitter, dan ontwikkelen de citrus aroma's zich op tonen van mout, hout, fruit en iets honing.
Afdronk: Lang en verbazend zacht ten opzichte van de smaak aroma's.
Extra informatie.
De productie was in het eerste jaar slechts 4500 liter maar nadat Peter's zoon William de zaak had overgenomen produceerde hij in 1874 reeds 227.000 liter. (naam distilleerderij) had toen reeds een goede  naam bij whiskyliefhebbers. Na diverse sluitingen en overname's werd in 1971 een geheel nieuwe distilleerderij gebouwd naast de oude. De oude distilleerderij werd echter niet afgebroken maar is nog steeds  intact, er wordt zelfs verteld dat de spinnenwebben niet verwijderd mochten worden, daar alles bij het oude moest blijven. De oude distilleerderij is nog veelvuldig in bedrijf. In de nieuwe distilleerderij staan  twee wash stills en twee spirit stills en zes grote washbacks. Men gebruikt voor de rijping refill bourbon- en refill sherryvaten. Het water voor de maltproductie komt via een pijpleiding uit de bronnen bij het  Milbuies Loch. Op het etiket prijkt een zwanenpaar dat geregeld rondzwemt in de vijver, de (naam distilleerderij) Burn geheten, naast de distilleerderij die bestemd is voor de opvang van koelwater. (naam  distilleerderij) is een heerlijke aperitiefwhisky met veel fans onder de kenners. Er wordt slechts zo'n 2 procent als single malt verkocht. De malt wordt hoofdzakelijk voor de blends vam John Haig, White Horse,  Bells en Dimple gebruikt. Deze natural cask strength collection van de rare Malts Selection (54,9%) is een Limited Edition van 30 jaar oud.

Proefmonster 5.
Kleur: Amber.
Neus: Zoet, aroma van noten, licht moutig met aangename aroma's van de zee, daarna fruitig karakter, vanille, kruidig met bloemige tonen.
Smaak: Zacht, zoetig, licht turf en fruit.
Afdronk: Een droge lekkere mooie fruitig zoete afdronk, met terugkerende noten en vanille tonen.
Extra informatie.
In mei 1983 sloot (naam distilleerderij) voorgoed en het warehouse en de fillingstore doen nu dienst voor de nieuwe (naam distilleerderij). In de distilleerderij staan drie wash en drie spirit stills, die met stoom  gestookt worden. De washbacks zijn van larikshout. Voor de rijping van de new spirit worden bourbon, sherry en refill vaten gebruikt. Men haalt het water voor het koelen alsook het water voor het brouwen,  via een pijpleiding, uit het riviertje de Clynemilton Burn. Dit riviertje stroomt net ten noorden van de distilleerderij de Noordzee in. De malt wordt hoofdzakelijk gebruikt voor de blended whisky's, slechts een  paar procent wordt als Single Malt op de markt gebracht. Deze geproefde Malt werd in 1997 voor het eerst op de markt gebracht. Alle whisky's hiervoor gebruikt zijn gelimiteerde bottelingen. Nadat de  whisky's eerst gerijpt hebben op Amerikaans of Europese eikenhouten vaten, krijgen ze een finish op vaten waar wijn, sherry of port in heeft gerijpt. Voor deze aanvullende rijping op de wijnvaten is gekozen  om elke aparte Classic Malt whisky te verrijken van smaak met verfijnde aroma's. Elke fles van het betreffende jaar botteling is genummerd en heeft ook het stempel van de keldermeester op het etiket.


Proefmonster 6.
Kleur: Amber.
Neus: Kracht, complex met zoete sherry en ziltig.
Smaak: Zoete aroma's met turf en zeezout.
Afdronk: Lange warme rokerige afdronk.
Extra informatie.
De distilleerderij is gelegen aan de zuidkust van het eiland Islay aan de (naam distilleerderij) Bay. De naam komt uit het Gaelic en betekent " Het ondiepe dal waar de molen staat ". De distilleerderij is opgericht  in 1816. Sinds 2000 wordt het continue productieproces met de computer gestuurd. Er zijn twee wash en twee spirit stills, die de vorm van een peer hebben, en op stoom gestookt worden. De tien washbacks  zijn van larikshout. De new spirit rijpt uitsluitend op bourbon vaten. Voor de bereiding van de malt gebruikt men water uit een meertje Loch Sholum geheten. Het regenwater uit de bergen stroomt over de  turf- en heidegronden in het meertje en wordt via een pijpleiding naar de distilleerderij gevoerd. De productie van de Lagavulin malt stijgt elk jaar nog en wat niet als single malt verkocht wordt gebruikt men  voor de blend van de White Horse whisky.


Proefmonster 7 .
Kleur: Bleekgoud.
Neus: Mooie frisse mint tonen ontwikkelen zich ook met tonen van toffee en fruit (abrikozen en dadels), aroma's van turf, zeewier, zoethout en kruiden (kruidnagel).
Smaak: Zeer rokerig, turf, zachte en wat zoete tonen van gemout graan en zich ontwikkelend op ziltige en kruidige tonen, daarna tonen van hout (ceder).
Afdronk:  Lang en krachtig met intense tonen van mout en kruidigheid en naar boven komende bloemige en fruitige aroma's. Deze klassieke cask strength geeft mooi de smaak van rijke en vettte geturfde  Islay maltwhisky weer.
Extra informatie.
De naam komt uit het Gaelic van " (naam distilleerderij) Mhouillin " en betekent " Het ondiepe dal waar de molen staat ". De distilleerderij is opgericht in 1816. Sinds 2000 wordt het continue productieproces  met de computer gestuurd. Er zijn twee wash en twee spirit stills, die de vorm van een peer hebben, en op stoom gestookt worden. De tien washbacks zijn van larikshout. De new spirit rijpt uitsluitend op  bourbon vaten. Voor de bereiding van de malt gebruikt men water uit een meertje Loch Sholum geheten. Het regenwater uit de bergen stroomt over de turf- en heidegronden in het meertje en wordt via een  pijpleiding naar de distilleerderij gevoerd. De productie van de malt stijgt elk jaar nog en wat niet als single malt verkocht wordt gebruikt men voor de blend van de White Horse whisky.

Proefmonster 8 .
Kleur: Lichtgoud.
Neus: Intens, ziltig, turf, rook en zacht fruit.
Smaak: stevig, bloemig zoet en drogend, smooth-bodied, rokerig, overweldigende medicinale smaak, peper en een lange afdronk met krachtige lang blijvende turf smaak. Een scheutje water is onontbeerlijk  om het complexe aroma te openen.
Afdronk: Een rokerig turfachtige medium tot lange afdronk, een treuzelende droge, barbeque nasmaak, aanhoudend mosterdachtig
Extra informatie.
Na sluitingen en overname's werd de distilleerderij in 1970, op het warehouse na, geheel afgebroken en in een aantal jaren weer opgebouwd. In 1974 werd de nieuwe distilleerderij in gebruik genomen, met  stills in dezelfde vorm als voorheen, maar alles nu moderner aangedreven en het productieproces is makkelijker te controleren. In de distilleerderij staan nu drie wash stills en drie spirit stills, die met stoom  worden verwarmd. De acht washbacks zijn van larikshout. Het rijpen van de new spirit gebeurt bijna uitsluitend op refill vaten. Er liggen ook wel nieuwe sherryvaten in het warehouse. Het brouwwater komt  uit een meertje Loch nam Ban geheten. Het meertje wordt gevoed door regenwater en gaat via een pijpleiding naar de distilleerderij. De geproefde whisky kenmerkt zich door zijn krachtige, stoere karakter .  In geur en smaak komt duidelijk het complexe rokerige karakter naar voren (duidelijke tonen van houtskool). Een aanrader voor de liefhebber van een uitgesproken Islay malt. Hij kenmerkt zich door de  elegante smaak, het gedoseerde gebruik van turf en de enorme complexiteit. De Cask Strength is met 58,4% vol. een echte krachtpatser. De whisky heeft een duidelijke turf- en rooksmaak maar ook tonen  van gedroogd fruit en iets van peper. Een grootse whisky.

Na deze achtste Single Malt kan je tot de conclusie komen dat wij een geweldige Nosing & Tasting van Ronald gekregen hadden. De opbouw was perfect, we begonnen met 2 Lowlanders, daarna werd de Speyside aangedaan en toen gingen we naar een kust distilleerderij in het Highland gebied om te eindigen met de Heavy boys uit Islay. Dat het allemaal toppers waren bleek uit het feit dat ook niet Cask Strenght whisky's overeind bleven na een whisky op vat sterkte. Van de acht geschonken whisky's waren er ook vier die eigenlijk helemaal niet meer verkocht werden, ze zijn gewoon op. Alleen bij een goede whisky en wijnhandel kan je mischien nog zo'n fles tegen het lijf lopen, maar zeker niet in een gewone slijterij.

Nadat Ronald bedankt was voor de door hem zo voortreffelijk gepresenteerde N & T ging de zaak van Marcel nog maar eens even goed bekijken, na de vraag " is de winkel open " kwamen er flinke glimlachen op de vele gezichten en werd er door iedereen wel 1 of 2 (sommige 4) flesjes aangekocht.

Door iedereen werd de avond ervaren als zeer goed, de niet whisky drinkers leerden kennis maken met Single Malt Whisky en dat werd als zeer plezierig ervaren. En de wel met whisky bekend zijnde aanwezigen stonden versteld van de voorgeschotelde juweeltjes, waarvan zeker de helft nooit meer door ons gedronken zou worden. Daarbij ook nog de entourage in de winkel van Marcel en de door hem verzorgde hapjes maakten de avond compleet.

Bij deze wil ik en alle aanwezigen Diageo, Ronald en Marcel bedanken voor een van de mooiste proefavonden die we tot nu toe mochten beleven.

Slainthe


Links
Diageo Nederland
Classic MaltsWhisky Ambassadeur
Ronald Anneveldt


Whisky en Wijn
Handel Verhaar


Ronald dacht alleen maar met mensen te zijn die al het een en ander van whisky wisten en al best wat verschillenbde malts gedronken hadden. De leden van de Lucky7 hebben inderdaad gemiddeld al zo'n 300 verschillende Single Malts geproefd maar er waren ook mensen bij die zelfs nog nooit whisky op hadden. Er moest dus toch nog even het een en ander uitgelegd worden. Volgens Ronald zouden er vanavond VIER whisky's geproefd worden en niet de geplande zes Classic Malts. We kregen er vier omdat het de Distillers Edition versies waren, en deze in prijs duurder zijn dan de gewone serie Classic Malts. De proeverij zou ook vroeg afgelopen zijn omdat er nog gevoetbald werd voor het E.K. die avond. Ik had er al meteen de pest in omdat enkele van mijn vrienden speciaal gebracht werden en voor de terugreis van een klein uur een taxi besteld hadden. En na 4 proefhoeveelheden en een beetje pauze mag je zelf nog autorijden volgens de wet. Dat ik er een beetje de pest in had was echter snel verdwenen.

Nadat de eerste whisky ingeschonken was bleek dat er ook niet whisky drinkers aanwezig waren. De whisky zat wel in hele rare glazen, "whisky hoort toch in van die grote ronde glazen met ijs?" Er moest dus even uitgelegd worden dat dit speciale Nosing & Tasting glazen waren die de geur mooi in het glas houdt zodat alles goed geroken kon worden. Ook was het niet de bedoeling dat alles in één teug naar binnen gekieperd werd, maar dat er eerst rustig geroken en daarna een beetje door de mond gespoeld moest worden voordat het ingeslikt zou worden. Nadat deze rituelen plaats gevonden hadden en het eerste slokje genomen was zei iemand van de " niet whisky drinkers " dat het helemaal niet scherp was maar zelfs zacht. Dat is dus de misvatting die bijna iedereen heeft die nooit een " echte " whisky gedronken heeft. De whisky viel dan ook bij de beginnende whiskydrinker zeer in de smaak. En dat iemand op verkeerde wijze zijn pipet gebruikte na een dagje haring happen was hem vergeven.

De eerste 4 whisky's stonden al ingeschonken en we kregen van Ronald bij elke whisky zeer uitgebreidde informatie over de te proeven malt zonder maar de naam te onthullen. Op alle vragen die we hadden kregen we een duidelijk antwoord, ook iets 2 keer uitleggen was geen probleem. En vragen die hij aan ons stelden en wij niet wisten kwam een duidelijk antwoord. Niets was hem te veel, een echte Whisky Ambassadeur dus.

We gaan de whisky's die de revue passeerden even doornemen, om al ONZE proefervaringen hier op te schrijven is een beetje veel, dus ik schrijf de officiele proefnotities opgegeven door Diageo. Ik heb er een soort droogproeverij van proberen te maken door naast de notities een verborgen foto van de desbetreffende whisky te plaatsen. Ga met je muis over de landkaart dan verschijnt de whisky die beschreven is in de proefnotitie, om het iets makkelijker te maken is de regio waar de whisky vandaan komt rood gemaakt en wordt er nog wat informatie over de distilleerderij gegeven.