Carlos
Mijn whiskykast

Sinds enkele jaren hebben wij in de huiskamer een vrij kleine vitrinekast en dus kan ik niet meer dan 15 flessen permanent in herbergen. Maar wees gerust, boven in de rommelkamer staat nog het één en ander te wachten om opgedronken te worden. Super dure flessen staan er niet, wel uit alle regio’s van Schotland van zowel  eigen bottelaars als van onafhankelijke bottelaars.
Wat ik altijd in mijn assortiment heb is bijvoorbeeld de  Lagavulin 16 jaar, de Dalwhinnie 15 jaar, de Glendronach 15 jaar Revival, de lekker pittige Glenfarclas 105, Highland Park 12 jaar en een van de vele varianten van  Bowmore.
Een goede malt moet je opdrinken, lekker van kunnen genieten maar sommige flessen heb ik voor de “ sier ” en blijven voorlopig dicht. Tot wanneer weet ik niet maar dat zien we dan wel  te zijner tijd!!
Er is één uitzondering en dat is de “ Bowmore  25 years ceramic ”, een mooie collectors item in een blauwe keramische fles, die blijft dicht!

Mijn voorkeuren

Zo’n 30 jaar geleden ben ik aan de single malt begonnen en hoe langer  je drinkt hoe beter je leert proeven en smaken leert te onderscheiden. Die lijst is behoorlijk lang. Er zijn zoveel verschillende smaken dat ieder moment zijn eigen whisky kent. Het hangt voor mij compleet af van de stemming, situatie en het gezelschap. De ene dag geef ik  de voorkeur voor een rokerige Islay malt terwijl de volgende dag mijn voorkeur uitgaat naar een mildere malt zoals een Glenrothes.

Recente ontdekking

Pas geleden kocht ik uit nieuwsgierigheid de Amrut,  4 jaar en 46%. Een single malt uit India, echt een whisky voor de beginnende drinker.  Hier een stuk uit Wikipedia gedistilleerd  (leuke woordspeling).
Amrut single malt whisky wordt geproduceerd in Amrut Distilleries in Kambipura, gebouwd in 1987. De gerst in afkomstig van de voet van de Himalaya in de noordelijke provincies Punjab en Rajasthan. Ook importeren ze geturfde gerst  uit Schotland.
De whisky wordt in het algemeen in nieuwe eikenhouten vaten en gebruikte Bourbon vaten uit de Verenigde Staten maar bij sommige varianten worden ook Sherry en Port vaten gebruikt. 
Het rijpingsproces versneld enorm vanwege het bijzondere klimaat in India (zeer koude winters en  hele warme zomers). Meer dan een derde van de inhoud van een vat verdampt hier per jaar (Angel share), een enorme hoeveelheid vergeleken met het gemiddelde verlies in Schotland van +/- 2%. Tijdens blindproeverijen werd deze malt whisky door kenners vergeleken met de kwaliteit van een 10 jaar oude Speyside malt whisky.
Kleur: licht gouden kleur. Neus: rijp fruit aroma's met tonen van vanille en hout, iets kruidig, geroosterde noten en dan komen door de tonen van de vanille de tonen van het hout meer naar boven. Smaak: zoetige complexe aroma's  mooi in balans met tonen van vanille en lichte kruidigheid. De afdronk is lang en subtiel met fraai terugkerende aroma's van het hout en het vanille met zachte tonen van sinaasappel.