Een fles Lowland Whisky ?

Het is 14 februari, valentijnsdag. Ik heb net een fles single malt whisky gekregen van mijn vriendin. Maar wat heeft dat met Andrew Symington te maken hoor ik je zeggen. Dat komt nu. Aan de vorm van de verpakking voel ik dat het een fles is van Signatory Vintage uit de Cask Strenght Collection. De serie die verpakt zit in een ovale ijzeren koker.
Nadat ik de verpakking verwijderd heb zie ik dat het om een Lowland whisky gaat, Rare Ayrshire............. nooit van gehoord en ik weet toch wel iets van dit onderwerp af, al zeg ik het zelf. Wat staat er op het label, Rare Ayrshire 1975, aged 31 years, distilled 21 feb 1975 en bottled 5 feb 2007, cask 555 en dit is fles 43 van 182, 47,7 % alcohol. Ik kom dus niet verder, ik weet niet van welke distilleerderij hij afkomstig is, en of nu Ayrshire de naam is van de distilleerderij. Internet dan maar even raadplegen.
Na wat gezoek op internet kom ik bij 2 antwoorden waarvan er dus 1 goed is. Ik lees dat hij afkomstig is van de Ladyburn distillery, en ik lees dat het van Kilbeggan afkomstig is. Maar dat is een Ierse whisky?? Dan maar naar de bron, of zo dicht mogelijk. Op mijn email naar Edradour Distillery krijg ik binnen 15 minuten het volgende antwoord.

What a girlfriend to have.
The distillery is Ladyburn - we are not allowed to refer to it by name so independent bottlers use the term Rare Ayrshire.
Ladyburn was the only malt distillery in Ayrshire.
It is a very good example. Enjoy.
Best regards,
Des McCagherty

Ladyburn dus, we gaan verder spitten, en ik vind deze info.
William Grant bezit twee distilleerderijen die wat zuidelijker liggen in Schotland, nl. in Girvan, een plaatsje aan de westkust in Ayrshire. Een distilleerderij voor de graan productie en één voor het stoken van de gerst (Ladyburn). In zee op enige afstand van de kust ligt de rots Ailsa Craig, een broedplaats voor vogels, daar komt het graniet vandaan waar de curlingstenen van gemaakt worden. De oorspronkelijke Johnnie Walker is ook afkomstig uit deze streek rond Ayrshire.
De distilleerderij van Ladyburn, opgericht in 1966 door William Grant, was een kort leven beschoren, men produceerde in een zeer korte periode van 1966 tot 1975, slechts 9 jaar malt whisky. Door de grote vraag naar graanalcohol verbouwde men de whisky distilleerderij om naar een vodka distilleerderij.
Nu wordt er bij Ladyburn de populaire vodka van Richard Branson de "Virgin Vodka" gedistilleerd. De iets zoetere Lowland malt whisky van Ladyburn werd niet zelf door de distilleerderij op de markt gebracht maar af en toe wordt er door een onafhankelijke bottelaar een fust gebotteld, wat ertoe leidde, dat deze whisky zeer zeldzaam is.
Ook werd de whisky soms onder de naam "Ayrshire" gebotteld, zoals deze zeer exclusieve 30 jaar oude botteling van Wilson & Morgan. Gedistilleerd op 24 oktober 1975 en gebotteld op 9 november 2005, fustnummer 3376 en er zijn slechts 223 flessen gebotteld.

Ik heb dus een fles die dus als zeer exclusief betiteld mag worden want de fles die ik heb gekregen is ouder en er zijn er ook nog minder van in omloop. Best cadeautje dus!!!! Andrew heeft dus weer een mooie whisky op de markt gezet en zo kwam ik dus op het idee om eens in mijn verzameling te kijken wat ik nu aan whisky's die afkomstig zijn uit Andrew's portefeuille, en dat zijn er eigenlijk best veel.
Ik heb alles zoals je ziet op foto gezet en het is een mooi verzamelingetje, bij elkaar ruim 20 flessen. Maar het is een fractie van wat Signatory op de markt heeft gezet want dat zijn namelijk dik over de 200 verschillende malts. Ik heb ongeveer zo'n 40 malts van Signatory en Edradour gedronken dus er ligt nog een mooie taak te wachten, al is het onmogelijk om ze allemaal een keer gedronken te hebben want van de meeste Signatory (allemaal eigenlijk) bottelingen zijn weinig flessen in omloop. Iedere botteling is gemaakt van 1 tot ongeveer 5 vaten, je kan dus bijvoorbeeld 2 flessen kopen die op dezelfde dag gedistilleerd zijn en gebotteld maar uit een verschillend vat komen en dus ook verschillend smaken, unieke flessen dus.

De prijs van de flessen loopt ook erg uiteen, je kan al een fles kopen voor een euro of 35 tot flessen die ongeveer 1.000 euro kosten.
De duurdere flessen uit de Signatory range zijn echt juweeltjes, dan heb je voor een kleine € 350,= een Springbank Cask Strenght van 34 jaar oud uit 1969 of een Bowmore van 35 jaar oud uit 1970 ook Cask Strenght, deze kost je dan € 385,= Nu er de hype is van het beleggen in whisky zijn de flessen van Signatory een gewilde keuze omdat er al weinig van in omloop zijn en dat de meeste flessen genummerd zijn en dus aantrekkelijk om te verzamelen en om in te beleggen.
De Ballechin linksonder op de pagina is in 1 jaar gestegen van ongeveer 80 euro naar 100 euro. Ook voor de kleinere beurs kan je mooie flessen kopen voor plus minus € 110,= heb je een Bowmore 24 jaar Cask Strength of een Glendronach van 27 jaar. Meestal betaal je voor flessen van deze leeftijd toch bijna het dubbele en zijn ze ook nog niet eens genummerd. Wil je meer weten over Signatory Vintage en Edradour bekijk dan de site van deze shop, gespecialiseerd in Signatory, kan je ook meteen je talen ophalen want de site is in het Duits.
Klik hier.

Edradour was jarenlang de kleinste distilleerderij van Schotland, deze plaats is nu overgenomen door de Kilchoman distillery op Islay. Edradour is gebouwd in 1825 door een aantal boeren die hier whisky gingen distilleren voor eigen gebruik. Edradour is tot 1933 eigenlijk een hele kleine distilleerderij gebleven die alleen voor de boeren in de streek whisky produceerde, het was toen het best bewaarde geheim van Schotland, niemand kende de Edradour whisky. Edradour werd door de jaren heen diverse keren verkocht, maar er is nauwelijks iets veranderd.
The Edradour wordt beschouwd als de parel onder de distilleerderijen. De meeste instrumenten die in de distilleerderij van Edradour staan, dateren nog van de oprichting. Er staan één wash still en één spirit still en een kleine open mash tun en twee kleine washbacks. Voor de rijping van de malt worden alleen sherryvaten gebruikt. De drie man die er werken produceren per jaar het aantal liters dat een andere distilleerderij in een week maakt. De whisky wordt dan ook "The hand made malt" genoemd.
Voor de bereiding van de malt gebruikt men het water uit een ondergrondse bron, die de naam Moulin draagt. Uit de Edradour burn, die voor het stillhouse langs stroomt, pompt men het koelwater.

In 1933 nam William Whiteley de distilleerderij over omdat hij de whisky wilde gebruiken voor zijn blend "House of Lords". Na nog enkele overnames werd in 2002 Andrew Symington van Signatory de nieuwe eigenaar en hij zorgde ervoor dat Edradour in hoog tempo een vrij bekende cult whisky is geworden. Toch maken ze in Pitlochry nog steeds op de ouderwetse manier whisky, Edradour is door de jaren heen nauwelijks aangepast.
Per jaar maken ze 100.000 liter whisky en een tour door de kleine distilleerderij is kort, maar tijdens die tour krijgt u wel een hele mooie kijk op hoe whisky gemaakt wordt. Een schrijver had het eens over het poppenhuis van de Highlands, en dat verhaal klopt…

Andrew kocht dus in 2002 de Edradour distillery voor 5,4 miljoen Engelse ponden en was op dat moment de jongste distillery eigenaar van Schotland. De waarde van de voorraaden werd geschat op circa 3 miljoen Engelse ponden. Voordat hij Edradour kocht was hij begonnen met het op de markt brengen van whisky's van andere distilleerderijen.
Hij richtte Signatory Vintage op in 1988 en dat is echt een familie bedrijf, in de vroege jaren schreef hij samen met zijn vrouw de nummeringen op de labels die dan op de fles geplakt werden, echt thuis werk dus. Het is dus een 100% familiebedrijf en tevens één van de drie echte onafhankelijke bottelaars. De naam Signatory is afgeleid van het feit dat het de bedoeling was om een bekend iemand de labels van de flessen uit een zelfde vat te laten ondertekenen, maar het eerste aangekochte vat was een 1968 Glenlivet en was al lang verkocht nog vooraleer een bekende persoon was gevonden... Om de exclusiviteit van de bottelingen te benadrukken, wordt op het etiket het vatnummer, de datum van distilleren en van de botteling vermeldt, tevens zijn alle flessen genummerd.
Op die manier kan de whiskyliefhebber de subtiele verschillen tussen verschillende vaten van dezelfde Single Malt Whisky ontdekken. Alles wordt "non-chilled filtered" gebotteld en niet bijgekleurd! Dat Andrew’s manier van werken word gewaardeerd is wel te zien en te lezen, de laatste paar jaar werd Signatory diverse malen uitgeroepen tot Beste Private bottler van het jaar.

Andrew Symington, Edradour, Signatory Vintage
Andrew Symington
De Whiskysite